kilka małych usterek - proszę o radę

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • stanisław70
    Classic
    • 2011
    • 2

lukasz3112, nie nadają się te z linka od Octy bez przeróbek, ET 28 nie podejdzie :wink:
    wiarus
  • kafi44
    Classic
    • 2010
    • 9

Witam. Mam kilka przeszkadzajek w Octavii I 2003 r. które wprowadzają dyskomfort podczas jazdy. W związku z tym mam kilka pytań odnośnie co jest nie tak, ile mniej więcej kosztuje wadliwa część, czy wymiana jej jest czasochłonna i czy będąc świeżakiem w motoryzacji ale posiadając kanał w garażu i komplet kluczy jestem w stanie sam się tym zająć.

A więc tak:
    -komputer pokładowy nie pokazuje temperatury;
    -"pykacz" który włącza się podczas używania świateł kierunkowych/awaryjnych pyka od tak gdy się nie używa tych świateł, szczególnie mocno daje się we znaki po dłuższej jeździe, wtedy pyka z różną częstością praktycznie bez przerwy, jest to bardzo wkurzające:/
    -wskazówka paliwa/ poziom paliwa w komputerze podają zakłamane wartości, mam w tym momencie niby pełen zbiornik i moge zrobić 870 km a mam zalane może za 20zł ON. Czytałem że to prawdopodobnie czujnik poziomu paliwa zamocowany przy pompie. Tylko gdzie ta pompa się znajduje?

Proszę o pomoc.

Komentarz

• delanopl
      Elegance
      • 2009
      • 831

kafi44,
      - sprawdź czy masz czujnik temp. zewn. pod zderzakiem przednim z lewej strony
      - sprawdź przekaźnik, włącznik świateł awaryjnych
      - pływak w zbiorniku zawiesza się, trzeba przeczyścić
      Nie taki diabeł straszny jak go malują, a koszty raczej z niższej półki :wink:

Komentarz

• kafi44
        Classic
        • 2010
        • 9

Chyba ogarnę temat
        A czy ten wyłącznik świateł da się wyjąć bez zdejmowania całej deski rozdzielczej?

Komentarz

• eX
          Elegance
          • 2006
          • 980

ja bym raczej obstawiał manetkę, a nie włącznik świateł awaryjnych. to one potrafią dawać takie sygnały, a często zmiana samej manetki pomaga. ale jak masz od kogo pożyczyć/zamienić się na włącznik awaryjnych to szybko to zweryfikujesz.
          Aby zdemontować włącznik awaryjnych musisz podważyć zaślepkę przy włączniku z napisem octavia, i później wymontować włącznik.

Komentarz

• krzysiek13
            L&K
            • 2010
            • 1155

przerabiałem to pykanie 2 razy - na 100% manetka! Przy okazji dołóż se tempomat
            Octavia

Komentarz

• jakobos
              Classic
              • 2010
              • 34

Zamieszczone przez delanopl
              kafi44,

właśnie przerabiam temat i niestety są dwie opcje, a koszty od ok. 100 (opcja 1) do ok. 300 zł (opcja 2). Mam na myśli części nowe, a nie ze szrotu, żeby nie było wątpliwości.
              A zatem: pstrykanie w desce z okolic włącznika świateł awaryjnych może oznaczać konieczność wymiany
              1) przełącznika świateł awaryjnych (ramkę da się wyjąć nawet paznokciem, jeśli komuś nie szkoda tipsów :lol: )
              2) przełącznika zespolonego w kolumnie kierwonicy (nowy w mojej wersji bez tempomatu: 235 zł, z tempomatem 289 zł)
              3) inną opcję mnie nieznaną

Polecam podjechać do jakiegoś zaufanego mechanika od skody, żeby podpiął nowy przełącznik do awaryjnych - jak pikanie się nie skończy na włączonym silniku, to pech - koszty idą w górę. Ja miałem właśnie tą opcję :cry:

a tu masz linki:

powodzenia
              trzymam kciuki, żeby to był tylko awaryjny :wink:
              Jeśli kobieta myśli, że trafi do serca mężczyzny przez żołądek, to mierzy ciutkę za wysoko...

Mój Oktavian: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=555087#555087

Komentarz

• krzysiek13
                L&K
                • 2010
                • 1155

Zamieszczone przez jakobos
                2) przełącznika zespolonego w kolumnie kierwonicy (nowy w mojej wersji bez tempomatu: 235 zł, z tempomatem 289 zł)
                Ja kupowałem na allegro zamiennik za około 100zł i od oryginału się niczym nie różnił
                Octavia

Komentarz

• kafi44
                  Classic
                  • 2010
                  • 9

ja z kolei widzę na allegro przełączniki po 25 - 30 zł (nowe zamienniki) myślę, że też będą ok. Mam nadzieje, że to to, a jeśli nie to zonk i bramka nr. 2
                  Dzięki za pomoc chłopaki, idę do garażu trochę podłubać

Komentarz

• krzysiek13
                    L&K
                    • 2010
                    • 1155

Zamieszczone przez kafi44
                    a jeśli nie to zonk i bramka nr. 2
                    właśnie od przełącznika zespolonego, a nie świateł awaryjnych, proponuję zacząć
                    Octavia

Komentarz

• jacki64
                      Drive
                      • 2010
                      • 82
                      • Octavia I (1U2)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

http://www.skodaczesci.pl/porady/skoda/Octavia/86 tu masz opis jak wymienić włącznik awaryjnych.

Komentarz

• delanopl
                        Elegance
                        • 2009
                        • 831

Zamieszczone przez jakobos
                        Zamieszczone przez delanopl
                        kafi44,

właśnie przerabiam temat i niestety są dwie opcje, a koszty od ok. 100 (opcja 1) do ok. 300 zł (opcja 2). Mam na myśli części nowe, a nie ze szrotu, żeby nie było wątpliwości.
                        A zatem: pstrykanie w desce z okolic włącznika świateł awaryjnych może oznaczać konieczność wymiany
                        1) przełącznika świateł awaryjnych (ramkę da się wyjąć nawet paznokciem, jeśli komuś nie szkoda tipsów :lol: )
                        3) inną opcję mnie nieznaną

Polecam podjechać do jakiegoś zaufanego mechanika od skody, żeby podpiął nowy przełącznik do awaryjnych - jak pikanie się nie skończy na włączonym silniku, to pech - koszty idą w górę. Ja miałem właśnie tą opcję :cry:

a tu masz linki:

powodzenia
                        trzymam kciuki, żeby to był tylko awaryjny :wink:
                        punkt 3 mi sie podoba bardzo, co za skromność
                        a tak poza żartami to w tym wypadku tak jak mówisz części ze szrotu nie ma co pchać bo może za chwile zrobić się to samo

Komentarz

• kafi44
                          Classic
                          • 2010
                          • 9

wyjąłem ten przełącznik i pojechałem do pierwszego lepszego sklepu z częściami, w tym wypadku do Foty i tam niestety nie mają zamiennika, pozostaje allegro. Zaryzykuję pierw z tym a jak nie wypali to zajmę się tą manetką.
                          Jeszcze a propo wskaźnika paliwa, zatankowałem ponad 20 litrów, przejechałem kilka kilometrów i wskaźnik spadł na 0 a komputer pokazywał ----, i znowu po kilku kilometrach znowu na full, wydaje mi się że to nie wina pływaka ponieważ nie ma wartości pośrednich, albo nic albo full. To jak z tym czujnikiem poziomu paliwa? gdzie on się mieści?

Komentarz

• phoneman
                            RS
                            • 2008
                            • 3374
                            • Octavia I (1U2)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

A ja zespolony przesmarowałem rok temu i do dzisiaj nie ma z nim problemu
                            .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• ROBAL_26
                              RS
                              • 2010
                              • 2320
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

witam,dołącze się do tematu i napiszę tylko tyle abyś kolego wyczyścił styki w manetce (ja zrobiłem to bez demontażu psikając kilkukrotnie do środka środek czyszcząco konserwujący
                              KONTAKT S i odpukać jak dotej pory wszystko OK a będzie już z pół roku) dzieje się to przez zabrudzenia powstające podczas czyszczenia naszych aut plakiem lub innym środkiem. życzę powodzenia w naprawach,lepiej zrobić to samemu i być pewnym jak zostawić panu Edziowi i się modlić. :shock: :roll: pozdrawiam wszystkich OCP-ków :szeroki_usmiech
                              Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• delanopl
                                Elegance
                                • 2009
                                • 831

delanopl, i jak efekty pracy ? :wink:

Komentarz

• kafi44
                                  Classic
                                  • 2010
                                  • 9

Wstrzymałem się do jutra bo wypadło mi coś ważnego, no i stwierdziłem że może jednak pierw przeczyszczę/psiknę tym kontaktem jak koledzy wyżej radzą, to tylko 3.50 kosztuje a może pomoże :P a jak nie poskutkuje to zamawiam włącznik
                                  ale panowie dalej nie wiem co z tym wskaźnikiem paliwa robić? ciężko tak na czuja jeździć wyczyścić bak czy wymienić ten czujnik?

Komentarz

• ROBAL_26
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 2320
                                    • Octavia I combi (1U5)
                                    • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

witam,kafi44 jak już zakupisz ten środek to możesz spróbować psiknąć też ten wskaźnik w końcu to nic nie boli tylko troszkę czasu trzeba poświęcić na wyjęcie wskaźnika paliwa,a i jak psikniesz w manetkę i na wskażnik paliwa to dorze odczekać kwadrans studencki i przedmuchać sprężonym powietrzem aby usunąć zaległy brud 8) .ok ten środek służy do usuwania śniedzi,różnych nalotów na stykach czy brudu .pozdrawiam i życzę powodzenia w usunięciu usterek.szerokości :szeroki_usmiech
                                    Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

Pracuję...